ההמבורגר כמפגע סביבתי
תעשיית הבשר גורמת לכריתת יערות, התחממות כדור הארץ וזיהום מים. הימנעות מצריכת בשר היא הדבר המשמעותי ביותר שכל אחד מאיתנו יכול לעשות למען איכות הסביבה
האם אי-פעם נפתח את המקרר, נוציא משם 16 צלחות פסטה, נאכל רק אחת ואת יתר ה-15 נזרוק לפח? האם יעלה בדעתנו לכרות 2.3 מ"ר של יערות גשם עבור ארוחה אחת, או לשפוך 4,000 ליטר מים? כמובן שלא. אך למעשה, זה מה שקורה כשאנחנו אוכלים בשר.
הקשר בין בשר וסביבה
אכילת בשר (בקר, עוף, דגים), חלב וביצים מבזבזת את משאבי כדור הארץ ומהווה גורם מרכזי למשבר האקולוגי.
הידעת?
37% מהמתאן (גז חממה הגורם להתחממות כדור הארץ) נפלט מתעשיות המזון מן החי.
לפני שהגיע ההמבורגר ללחמניה, צריך היה להאכיל את הפרה בכמות עצומה של מזון. את המזון הזה צריך לגדל – על חשבון גידול מזון עבור בני אדם. למעלה מ-80% מהיערות בדרום אמריקה נכרתו על מנת לפנות מקום לשדות גידול מזון לבעלי-חיים ולשדות מרעה, ומים רבים נדרשים כדי להשקותם. כיום רוב הדגנים בעולם משמשים להאכלת חיות משק, אך רק חמישית מהמזון הנצרך על-ידי בקר הופך לבשר אכיל. לכן זה הרבה יותר ידידותי לסביבה לאכול מזון צמחי: גידול מזון צמחי מספק פי 10 עד 21 יותר חלבון ליחידת שטח מאשר ייצור בשר.
המשק התעשייתי גורם לזיהום עצום. כל פרה מפרישה צואה ושתן בכמות השווה לזו שמפרישים כ-40 בני אדם.
הידעת?
70% מהקרקעות החקלאיות ו-30% מסך הקרקע על כדור הארץ מנוצלים לתעשיית המזון מהחי.
37% מהמתאן (גז חממה הגורם להתחממות כדור הארץ) נפלט מתעשיות המזון מן החי. מיליוני פרות אלו לא היו באות לעולם ללא הרבעה מלאכותית לצורכי תעשיית הבשר. צואת הפרות מפרישה גזים (כגון מתאן) המזהמים את האוויר שאנחנו נושמים וגורמים להתחממות כדור הארץ. יש בצואה גם רעלים, כימיקלים ותרופות המזהמים את הקרקע ומחלחלים למי התהום. גם המשחטות מייצרות כמות אדירה של פסולת (דם וחלקי גוף שאינם משמשים למאכל) שמזהמת את הקרקע, את הנחלים ואת הנהרות. עיבוד הבשר וקירורו מבזבזים אנרגיה רבה בהשוואה לטיפול בירקות, קטניות או דגנים.
התחממות כדור הארץ ותעשיית הבשר
דו"ח של האו"ם הציב את תעשיות הבשר, החלב והביצים כאחד הגורמים המרכזיים למשבר הסביבתי.
הידעת?
צריכת המים בייצור בשר בקר גבוהה פי 10 מאשר בגידול מזון צמחי בעל ערך קלורי זהה.
לפי הדו"ח, תעשיות בעלי החיים אחראיות ל-18% מפליטות גזי החממה – אף יותר מאשר כל אמצעי התחבורה בעולם יחד (כולל מטוסים)!
דו"ח של מכון Worldwatch, שנכתב ע"י יועצים סביבתיים לבנק העולמי, מצא כי בפועל אחראים משקים תעשייתיים ל-51% מפליטות גזי החממה, שכן התחשיב של האו"ם התעלם מגורמים מרכזיים להתחממות, כמו ההשפעה המתמשכת של כריתת יערות עבור שטחי מרעה, הזיהום מתעשיית הדגים והאנרגיה הנצרכת בתהליך עיבוד הבשר וקירורו.
בעקבות הנתונים הללו, ארגוני סביבה, חוקרי אקלים ואף מוסדות ממשלתיים קראו להפחית את צריכת הבשר. בגרמניה, המשרד לאיכות הסביבה ממליץ לאכול בשר רק באירועים מיוחדים. בשבדיה פרסמה הממשלה המלצות להחלפת חלק ממנות הבשר במנות צמחוניות מדי שבוע. באוסטרליה פרסם משרד המדע המלצות לאורח חיים חסכוני באנרגיה, ובהן המלצה לעבור לצמחונות על מנת לעצור את התחממות כדור הארץ.
שני צמחוני – למען איכות הסביבה
הידעת?
70% מהיערות שנכרתו באמזונס הפכו לשטחי מרעה לתעשיית הבשר, וגידולי מספוא תופסים חלק ניכר מן השארית.
ד"ר רג'נדרה פצ'אורי, כלכלן וזוכה פרס נובל לשלום, העומד בראש פאנל האו"ם לשינוי אקלים, טוען כי הדרך היעילה ביותר לעצור את
התחממות כדור הארץ היא מעבר לצמחונות או הפחתה בצריכת הבשר. ד"ר פצ'אורי חישב ומצא כי אם תושבי בריטניה יימנעו מבשר ליום אחד בשבוע, התועלת הסביבתית בכך תהיה שקולה להורדת 5 מיליון מכוניות מהכביש.
בעקבות זאת החל קמפיין בינלאומי בשם "שני צמחוני" הקורא לאימוץ יום צמחוני בשבוע, בתמיכתם של גורמים סביבתיים ובעזרתם של סלבריטאים כמו פול מקרטני ואופרה ווינפרי. בארה"ב, וושינגטון וסן-פרנסיסקו הצטרפו רשמית לקמפיין והתחייבו לעודד פעם בשבוע תפריט צמחוני, וכך גם בערים רבות באירופה, באסיה ובדרום אמריקה.
קראו עוד:
- מאמר מורחב - הקשר בין תעשיית הבשר לבין איכות הסביבה
- דו"ח האו"ם: פגיעת תעשיית הבשר בסביבה
- מתכון לבורגר עדשים ידידותי בהרבה לסביבה
- בזבוז מים בתעשיית הבשר
One Trackback
[…] למתעניינים באקולוגיה והסביבה https://animal.org.il/environmen […]