בריאות טובה מתחילה בצלחת
בשר, ביצים וחלב הם מתכון בטוח למחלות לב, סרטן, השמנה, סוכרת ואימפוטנציה. אין פלא שארגוני הבריאות המובילים בעולם ממליצים על תזונה צמחונית וטבעונית
בשנים האחרונות מוכיחים עוד ועוד מחקרים את מה שכולנו ידענו מזמן: ישנו קשר הדוק בין האוכל שאנו מכניסים לגוף לבין הבריאות שלנו. אלא שלא כולנו יודעים מה בדיוק אנחנו מכניסים לגוף,
הידעת?
הסיכוי של צמחונים למות מ
מחלות לב וכלי דם נמוך ב-24% בהשוואה לאוכלי בשר.
ומה עבר על האוכל שלנו לפני שהגיע לצלחת. לו היינו יודעים - אולי היינו מאבדים את התיאבון. נסו למשל לדמיין אריזת עוף קפוא, ועליה תווית עם הכיתוב הבא: "רכיבים: תרנגול (בלי ראש וכפות רגליים),
אנטיביוטיקה, מתכות
רעילות (למשל קדמיום), קוטלי חרקים (פחמימנים כלוריים, זרחנים אורגניים),
חיידקי סלמונלה ו-E קולי". על התווית המודבקת על אריזת הדג הקפוא היו מתווספים לרשימה גם
כספית וצואת עופות, המשמשת כמזון בתעשיית הדגים. השיטות התעשייתיות לגידול חיות למזון מחדירות לגופן חומרים מזיקים שונים ומשונים. אלא שגם בלעדיהם, בשר הוא לא בדיוק מזון בריאות.
בריאות ותזונה
הידעת?
מחקרים מצאו קשר מובהק בין צריכת בשר גבוהה לבין סיכון גבוה לתחלואה ב-12 סוגי
סרטן, בהם סרטן השד, סרטן המעי הגס וסרטן הערמונית.
בשנים האחרונות הולכים ומצטברים
מחקרים המוכיחים כי צריכת מזון מן החי – בשר, חלב וביצים – מגדילה דרמטית את הסיכון לחלות בסוגים רבים של
סרטן,
סוכרת ו
מחלות לב וכלי דם, שהם גורמי המוות העיקריים במערב. בדרך-כלל נוטים לייחס את האשמה לבשר בקר, אולם
מחקר של אוניברסיטת קיימברידג' הראה כי עקב שינויים בשיטות הגידול, בשנים האחרונות זינק
שיעור השומן בבשר עוף ל-23 אחוזים. גילויים אלו מחזקים את הכרת הממסד הרפואי ביתרונות הצמחונות, וכיום יותר ויותר ארגוני בריאות ממליצים על צמחונות וטבעונות כ
תזונה נכונה לאורח חיים בריא.
הידעת?
מחקר שסקר 135 אלף איש מצא שהסיכוי לחלות בסרטן שלפוחית השתן
גבוה ב-52% בקרב אלו שאכלו עוף בגריל ללא עור לעתים קרובות.
לפי עמדת ארגון התזונה החשוב והמשפיע בעולם,
איגוד התזונאים הקליניים בארה"ב (ה-ADA), תזונה צמחונית או טבעונית מומלצת לכל אחד – ילד מתבגר, אישה בהריון או מניקה, ספורטאי או קשיש. בהסתמך על סיכום המחקרים בתחום קובע ה-ADA כי תזונה צמחית מספקת את כל הצרכים התזונתיים שלנו, ואף עשויה לסייע במניעת מחלות: סוגי סרטן מסוימים, סוכרת, מחלות לב, כולסטרול או לחץ דם גבוה. למסקנות דומות הגיעו גם
משרד הבריאות האמריקאי,
האגודה הרפואית הבריטית והארגון "רופאים לרפואה אחראית" המאגד 5,000 רופאים ומדענים. בישראל פרסמה קופת חולים
כללית חוברת הדרכה לבני נוער צמחונים וטבעונים הכוללת התייחסות ל
מחקרים על יתרונות הצמחונות, וקופת החולים
מכבי פרסמה מאמר בנושא.
הידעת?
שני מחקרים מדעיים מ-2006 מצאו כי תזונה עשירה במזון מן הצומח מפחיתה את הסיכון לאימפוטנציה ועשויה גם להביא להקלה בסימפטומים.
מחקרים מצאו גם קשר ברור בין תזונה בריאה לאימפוטנציה.
שני מחקרים מדעיים מ-2006 השוו בין גברים עם בעיות בתפקוד המיני לגברים בעלי תפקוד מיני תקין, ומצאו כי תזונה עשירה במזון מן הצומח מפחיתה את הסיכון לאימפוטנציה ועשויה גם להביא להקלה בסימפטומים.
פיתה + חומוס = חלבון מלא
הסיבה המרכזית לבריאות הטובה של צמחונים היא שהם צורכים פחות שומנים רוויים (מהחי), פחות חלבונים מהחי (המגדילים את הסיכון לסרטן), ויותר ויטמינים וסיבים תזונתיים. סיבים תזונתיים מצויים אך ורק במזונות צמחיים, ובעיקר בדגנים ובירקות. למה זה חשוב? כי סיבים תזונתיים מסייעים לגוף להרחיק רעלים וכולסטרול במקום לספוג אותם, וכן לייצב את רמת הסוכר בדם, וכך להימנע מתיאבון מוגבר המוביל להשמנה.
כמו בכל תזונה, בשרית או צמחונית, יש להקפיד לצרוך מזונות מגוונים על מנת לספק לגוף את כל אבות המזון. ארגון "רופאים לרפואה אחראית" סיכם זאת במודל "צלחת הכוח", הממליץ על תזונה המבוססת על ירקות, פירות, דגנים וקטניות.
שילוב של דגנים וקטניות יוצר חלבון מלא המכיל את כל חומצות האמינו, אבני הבניין הנחוצות לגוף. אין הכרח לצרוך את הדגנים והקטניות באותה הארוחה, אם כי ניתן לעשות זאת די בקלות: פיתה עם חומוס, אורז עם שעועית או אפונה וכדומה. חלבון מלא אפשר להשיג גם מסויה.
אכילת קטניות היא אחד הדברים הטובים ביותר שתוכלו לעשות בשביל הבריאות שלכם (כן, את עניין הגזים אפשר לפתור בבישול נכון). קטניות עשירות לא רק בחלבון אלא גם בכמות נאה של
סידן, בעיקר הסויה והשעועית, וכמובן
ברזל – במיוחד העדשים. ברזל וסידן אפשר להשיג גם מירקות ירוקים, ואם אתם לא אוהבים ירקות, אז מטחינה.
תזונה עשירה בפירות, ירקות, דגנים וקטניות תבטיח כי נשיג בקלות שפע של ויטמינים. הוויטמין היחיד שמומלץ לצרוך כהשלמה למזון הוא B12, שאפשר להשיג בטבליות בטעם דובדבן (המלצה זו, אגב, רלוונטית גם לאוכלי בשר, שכן בישראל 30% מהאוכלוסייה סובלים ממחסור ב-B12).