fbpx

אתגר 22

להיות אווז

אווז בתעשיית הבשר והנוצות לעולם לא יזכה לפרוש כנפיים. כל הסיבות להחרים כבד אווז ושמיכות פוך

הידעת?
עבודת צוות: להקת אווזים עפה בצורת V כדי שהאווזים שבראש החץ יפחיתו את התנגדות האוויר ויקלו על אלו שמאחוריהם. כלהקה עפים האווזים במהירות גבוהה ב-70% מאשר לבד.
אווז בטבע עף על פני מאות קילומטרים מדי שנה ונודד בין יבשות וימים עם להקתו ומשפחתו. אווזים שומרים על זוגיות קבועה למשך כל חייהם. פעם בשנה מטילה אמא אווזה ביצים ודוגרת עליהן במשך חודש בעוד האב מגן על הקן, שאותו הם בונים במקום נסתר ומחזקים בזרדים ועלים, בשאיפה לחזור אליו בשנה הבאה.

אווזים שוחים בטבע

אווזים שוחים בטבע

אך אווז בתעשיית הבשר והנוצות אינו זוכה לשחות באגמים ובנהרות וגם לא לפרוש כנף. על חיי משפחה נורמליים אין בכלל טעם לחלום.

כנפיים שבורות

אווז בוקע מהביצה במדגרה התעשייתית, הרחק מכנפיה המגוננות של אמו.

הידעת?
נאמנות: אווזים מגנים היטב על בני זוגם וצאצאיהם. כשאווז נפצע, הוריו או בן זוגו יישארו לצדו, גם אם יגיע החורף והלהקה תמשיך בנדודיה
בלול הצפוף והמטונף נעשים האווזים תוקפניים. במקום לתת להם מרחב ותנאי מחיה בסיסיים, חותכים את המקור שלהם בלהב מלובן. החיתוך כואב וטראומטי, ולעתים מתבצע ברשלנות ופוצע גם את הלשון.

כשגדל האווז מבצעים חיתוך בכנפיו כדי למנוע ממנו לעוף. את נוצותיו תולשים מגופו שלוש פעמים בשנה לשימושה של תעשיית השמיכות והכריות (מכנים זאת 'פוך טבעי' – האם זה טבעי בעיניכם?). עם תלישת כל נוצה צורח האווז בכאב, שכן הרקמות סביב בסיס הנוצה עשירות בתאי עצב. האווז מנסה להתנגד עד אפיסת כוחות, במאבק שנגמר לעתים בפציעות ואף בשברים בעצמות.

אווז בתעשיית הנוצות

אווז בתעשיית הנוצות - ״פוך טבעי״

כבד אווז – כמה רוע אפשר לבלוע?

בערך בגיל שנה וחצי מועברים חלק מהאווזים לשחיטה בתעשיית הבשר, וחלקם גם מפוטמים לפני מותם.

הידעת?
כשמת האווז, בן זוגו מתאבל זמן ממושך. לעתים אווזים נשארים אלמנים ומסרבים לזוגיות חדשה.
במשך שבועיים-שלושה, פעמיים עד חמש פעמים ביום, אווז מפוטם באמצעות צינור מתכת שמוחדר לגרונו ופוצע את איבריו הפנימיים. הוא מנסה לברוח בשארית כוחותיו, אך לשווא: הפועל אוחז בצווארו ולא מאפשר לו לזוז, בעודו מחדיר לקיבתו כמות גדולה של תערובת מזון במטרה לגרום לכבד שלו לתפוח מהר למימדים של פי 7 עד 10 מגודלו הטבעי. האווז הפצוע סובל מצליעה ומקשיי נשימה.

מסעדות צרפתיות יוקרתיות שמגישות כבד אווז ("פואה גרה") ודאי לא היו רוצות להתהדר בתמונות מהחווה התעשייתית שממנה הגיע. פיטום אווזים נחשב להתעללות הקשה ביותר בתעשיית הבשר, עד כדי כך שמדינות רבות הוציאו אותו מחוץ לחוק ובחלקן אף נאסרה מכירתו. בישראל, בעקבות מאבק ציבורי ממושך שהובילה עמותת אנימלס (לשעבר אנונימוס) לזכויות בעלי-חיים, הוצא פיטום האווזים מחוץ לחוק. מהמדינה עם תעשיית הפיטום הרביעית בגודלה בעולם הפכה ישראל למדינה שבה גם אוכלי בשר (כולל שפים מובילים) מחרימים כבד אווז וחלקם אף מסרבים לאכול במסעדות המגישות אותו. כבד האווז שעדיין נמכר בישראל מיובא מהונגריה, שבה טרם נאסר בחוק על פיטום אווזים.

פיטום של אווז

פיטום אווזים: כך מייצרים כבד אווז

קראו עוד: